fbpx

Báli öltözködési trendek férfiaknak

Nyakunkon a báli szezon is, melynek különösen nagy hagyománya van hazánkban. Hogy csak a legnagyobb társasági eseményeket említsük, ott van az operabál, vagy az Anna bál, de biztosan több vidéki városban is rendeznek legalább egy bált. Ezek a bálok a hagyomány szerint egyrészt a tél elűzését szolgálják, másrészt kultúrális okai is vannak. Az üzleti körökben mozgóknak szinte kötelező egy-egy ilyen megjelenés, de az első bálozók körében jogosan merülhet fel a kérdés: vajon milyen viseletben jelenjek meg egy elegáns bálon?

Az első és legfontosabb lépés, hogy vegyük szemügyre a meghívónkat és értelmezzük az abban leírt dress code-ot (öltözködési iránymutatást).

A Magyarországon rendezett bálok esetében túlnyomorészt black tie öltözetet kérnek a szervezők, ami annyit jelent, hogy a hölgyeknek hosszú estélyi ruhában, az uraknak szmokingban kell megjelenniük.

A szmoking egy férfi alkalmi viselet, amely rendkívül elegáns és ünnepélyes. A klasszikus szmokingot keményített gallérú, fehér szmokinginggel illik viselni, amelyhez fekete vagy valamilyen sötét színű csokornyakkendő a legideálisabb, és ami még ünnepélyesebbé teszi a viseletet, az a spanyolöv. Az összeállításho sötét színű lakk vagy bőrcipő ajánlott. Mi elkészítjük méretére szmokingját, fényes vagy matt anyagból, fekete vagy akár kék színben is.

A másik leggyakoribb dress code a white tie, amely annyit jelent, hogy az uraknak frakkot kell viselniük. A frakk számít a férfiak legelegánsabb viseletének. Alapvetően abban tér el a szmokingtól, hogy a frakk összes kiegészítője – mint például a mellény, a csokornyakkendő, a kesztyű – fehér színű. Kivétel természetesen a cipő, ez csak is fekete lehet. A merészebbek akár egy fekete cilinderrel is feldobhatják megjelenésüket. Szalonunkban elérhetőek a német Wilvorst cég által készített szmoking és frakk kollekciók is.

Kevesen tudják, mit jelent a zsakett és a cut dress. Ez a szett annyit takar, hogy az urak csíkos nadrágot, szürke mellényt, galléros inget viselnek, amelyhez ezüstszürke nyakkendő vagy szmoking illik. A zsakett ma már szürkén kívül színes változatokban is elérhető. A zsakett gyakorlatilag a nappali események frakkja, este 6 előtt szokás viselni.

Kérdés: Miért szmoking a legideálisabb viselet egy elegáns bálra?
A klasszikus szmokingviselet a legünnepélyesebb és legelegánsabb ujjas férfi viselet, amelyet már évszázadok óta szokás bálokon, ünnepségeken elővenni. A fekete szín, a kiegyensúlyozott összeállítás és az egyszerű vonalvezetés teszi különlegessé egy szmokingot, ezzel kitűnő választás nagy bálokra.

Kérdés: Mikor ajánlott inkább frakkban megjelenni?
A frakk a legelegánsabb férfi estélyi viselet. Kifejezetten a legünnepélyesebb eseményekre, királyi bankettre, operabálra illik. A fehér gallérú ing, csokornyakkendő, frakk öv és kesztyű teszi teljessé a frakkviseletet. Bálokon csak a legmagasabb protokoll szerinti megjelenés indokolja a frakk használatát.

Kérdés: Miben más a zsakett, mint a szmoking?
A zsakett egy nappalira szabott, elegáns viselet, szürke mellénnyel vagy anélkül, amelyet este 6 óra előtt megfelelő megjelenni benne. A galléros inggel összeállítva professzionális megjelenést biztosít többek között irodákban, meetingeken. Színeiben és vonalában már nem az ünnepélyességet célozza meg, mint a klasszikus szmoking.

Szakértő kollégáink a tökéletes kiegészítők megválasztásában is segítenek!

en_GBEnglish (UK)