fbpx

Amit a fekete öltöny viseléséről tudni kell

A klasszikus öltözködésben vannak szabályok, melyek megosztják a férfiakat. Az egyik legfrekventáltabb ilyen kérdés a fekete öltöny viselése.

Az érvényben lévő klasszikus konvenciók szerint a fekete öltöny nem része a professzionális üzleti, hivatali megjelenésnek. A kék igen – akár a legsötétebb változata is – a szürke úgyszintén, de a fekete nem. Fekete öltöny kizárólag ünnepi alkalomkor, főként estélyi megjelenéskor viselhető, valamint gyászszertartások alkalmából.

Hogy mikor és hogyan alakult ki ez a szabály, azt nehéz lenne pontosan meghatározni. Egy biztos, a múlt század első felében valahogyan kikerült a fekete szín a nappali ruhatárból. Egyesek szerint a barna szín városi viselésének támogatása végett következhetett be ez a változás. Létezett ugyanis egy konzervatív nézet, mely úgy szólt “no brown in town”, azaz a barna színt a vidéken viselendő ruhatár részeként tartották helyénvalónak, városi környezetben nem. A barna mára már elfogadott a városi környezetben is, bár vannak még helyek, főleg Nagy-Britanniában, ahol még ma is “outsidernek” nézik az embert, ha barna árnyalatot visel városban.

Végezetül pedig fontos tisztázni, a szabály nem függ attól, hogy valakinek jól áll-e a fekete szín, vagy sem. Nem függ vallástól, származástól, sem vélekedéstől. A szabály az szabály, és tartja magát lassan egy évszázada.

hu_HUMagyar