fbpx

A kék zakó

méretre készített férfi öltöny

A férfiruhatár egyik nélkülözhetetlen és örök klasszikus darabja a kék zakó, ami fehér pamutnadrággal, szürke szövetnadrággal, vagy éppen farmerrel, biztos megjelenést kölcsönöz.

A kék zakó igazi kaméleon, tökéletesen idomul a kiegészítőkhöz, ez a ruhadarab pótolhatatlan és nélkülözhetetlen.

Egy jól szabott kék zakóban az élet szinte minden pillanatában jól öltözöttek és magabiztosak lehetünk. A protokolláris események kivételével a kék zakó és ennek megfelelő nadrág kombinációjában bármilyen üzleti alkalommal megjelenhetünk.

A zakó hangulatát mindig a vele viselt nadrág és a többi kiegészítő összképe határozza meg.

A klasszikus kék zakó lehet sima vagy durva szövésű – de akár önmagában mintás – apró kockás vagy sűrű tűcsíkos. Anyagát tekintően gyapjú-, kasmír-, len, vagy akár pamutkelme. Legnépszerűbb az égszínkék vagy mélykék szín, de az utóbbi években a közép vagy akár élénk – szilva – kék is elfogadottá vált. Készülhet egy- vagy kétsoros szabással, kék vagy színes béléssel, de nyárra akár bélés nélkül is. Ma az egysorosak a közkedveltek, kétgombos változatban.

Hidegebb napokra klasszikusan mélyszürke, illetve kőszürke gyapjúnadrágot viseljünk a vastagabb kék zakóhoz. A zakó mindig sötétebb legyen, mint a hozzá viselt nadrág!

Városi öltözetként természetesen egyszínű és a klasszikus szélescsíkos inggel az ideális. Casual viselés esetén a gombos, hosszú ujjas ing-pulóver vagy a rövid ujjas póló a megfelelő választás.

A kék zakó készülhet fémgombokkal is, ekkor nevezzük klubzakónak, mivel a múlt század számos egyetemi és gentleman klubjában kötelező volt a klub emblémájával díszített fémgombos, címeres zakók viselése.

A zakó szivarzsebéből, ha lehet, ne felejtsük el a díszzsebkendőt, ez az öltözetet egyedivé teszi!

A mediterrán klasszikus továbbra is a kék blézer csontszínű nadrággal, fehér inggel, puha hasított bőr cipővel és hófehér, len díszzsebkendővel.

sk_SKSlovenčina