fbpx

Útmutató az ingek és nyakkendők helyes kombinálásához

Egy rosszul megválasztott ing-nyakkendő kombináció elronthatja az összhatást, és teljesen más benyomást ad viselőjéről. Segítünk, hogy ezt elkerülje!

Sok férfi munkahelyén elvárás a nyakkendő viselése. Ebben a bejegyzésben arról olvashat, hogyan viselje megfelelően a nyakkendőt, hiszen az elegáns öltözeten a nyakkendő az első, amit a környezet észrevesz és azonnal benyomást alakít ki.

Amire mindenképpen figyeljünk:

Mindig a selyem vagy gyapjú nyakkendőt részesítsük előnyben a szintetikus anyagú nyakkendőkkel szemben.
A nyakkendő legyen sötétebb, mint a hozzá választott ing színe.
A rajzfilmfigurás nyakkendőt hivatalos ügyek intézéséhez ne válasszunk
A túl fényes vagy túl keskeny nyakkendő se nem elegáns, sem nem előnyös, ráadásul most már nem is divatos.
A nyakkendő szélessége lehetőleg egyezzen meg a hajtóka szélességével.

Mit mivel?

A fehér ing a legegyszerűbb verzió, amihez egyszínű, apró mintás vagy csíkos nyakkendő is tökéletes választás. Arra figyeljünk hogy sötétebb tónusú, markáns darabot válasszunk.

A világoskék a fehér után a legelegánsabb ing, amihez egy sötétebb színű kék nyakkendő, esetleg narancsárnyalatú alapon mintás vagy éppen bordó is remekül illik. Kerüljük a pasztell színeket, érdemes előnyben részesíteni az őszies, valamint a sötét alapon csíkos, mintás vagy pöttyös darabokat.

A halvány (már-már lazacszínű) rózsaszín ing elfogadott és kellően elegáns tud lenni, ha megfelelő színű öltönnyel kombináljuk. A nyakkendők terén javasolt a padlizsánlila, a sötétkék, grafitszürke, de ezeknek is inkább mintás vagy legalább anyagában mintás változata.

A mintás ingeknél lehet elkövetni a legtöbb hibát. Ilyen a csíkos ing, ahol tévhit, hogy a mintával megegyező mintázatú nyakkendő illik – vagyis pl. a csíkoshoz csíkos. Ha valaki mindenképpen csíkokkal akarja kombinálni a csíkost, érdemes nagyobb csíkokkal mintázott nyakkendőt választani, vagy a mostanság egyre divatosabb vízszintes csíkosat. A csíkos inghez az egyszínű, sötét árnyalatú nyakkendő a legbiztosabb választás, de remekül illik hozzá a mintás is – itt viszont ismét vigyázzunk, javasolt a pöttyös vagy az apró mintás, de ha nem vagyunk biztosak, inkább maradjunk az egyszínűnél.

A kockás inghez nagyon ritkán javasolt a nyakkendő, de akkor is főleg az apró kockás (gingham) inget párosítsuk nyakkendővel. Egyszínű vagy apró mintás nyakkendőt javaslunk, itt is azon az elven alapulva, hogy a nyakkendő legyen sötétebb, mint az ing színe vagy mintázata.
A nagyobb kockás inghez mindnig egyszínű nyakkendőt válasszunk!

A fentiek mellett nagyon fontos, hogy az öltöny megfelelő színére, mintázatára és anyagára is figyeljünk, amikor ing és nyakkendő választásán gondolkodunk.

Sötét öltönyhöz nem előnyös a sötét ing. Nem jó, ha a nyakkendő rikít az összeállításban, azonban annak sincs sok értelme ha “beleolvad”, netán azonos színű az inggel. Klasszikus megoldásnak mondható az öltöny (klub szett esetén a zakó) színével megegyező, harmonizáló nyakkendő.

hu_HUMagyar