fbpx

Dresszkódok – Ön tudja mi mit jelent? – 1. rész

Ahol elvárt az exkluzív elegancia.

Bizonyos alkalmakon megkövetelik a megfelelő, az adott rendezvényhez illő viseletet. Ezeket különféle dresszkódokkal hozzák a meghívottak tudomására. Ön találkozott már ilyennel? Érdemes tudni, hogy mi mit jelent. Kezdjük a legelegánsabb viseletet megkövetelő szabályokkal.

White Tie

Férfiak számára kötelező viselet a frakk, különleges, piké anyagú ing és csokornyakkendő, illetve a szetthez hozzátartozik a speciális escarpens cipő és a fehér nadrágtartó. Hölgyeknek nagyestélyi az alkalomhoz illő viselet.

Black Tie

Urak számára az elvárt viselet szmoking-csokornyakkendő, de szigorúan csak kötött, fekete csokornyakkendőről lehet szó. Emellett a legmegfelelőbb a dupla mandzsettás, lehetőleg díszgombos ing. Oda kell figyelni a részletekre is, hófehér díszzsebkendő, fekete öv és borjúbőr cipő. A nőknek elvárt viselet az estélyi, ujjatlan hosszú ruha, amelyhez egy stóla kiválóan passzol, de kesztyűt ilyenkor nem kell felvenniük. A koktélruha is megengedett attól függően, hogy mennyire elegáns, formális a rendezvény.

Black Tie Optional, Black Tie Invited

Nem kötelező a „Black Tie” betartása, inkább csak ajánlott, de más elegáns viselet is szóba jöhet. Uraknak fekete szmoking, esetleg sötét öltöny és szerény nyakkendő. Hölgyek pedig viselhetnek a „Black Tie” protokoll mellett valamilyen kevésbé ünnepélyes ruhát is.

sk_SKSlovenčina