fbpx

Az esküvő klasszikus férfiruházata: szmoking

Míg régebben a vőlegény számára kiválasztott öltönynél csak a megfelelő méret és a szín volt fontos szempont, addig ma már számtalan stílusú, fazonú és színű öltöny is a rendelkezésünkre áll. Nagyon fontos szempont, hogy választás közben szem előtt tartsuk az esküvő stílusát, illetve hogy a vőlegény is kényelmesen érezze magát az öltözetben. Lássuk, milyen öltönyt érdemes választani!

A ruházat színben harmonizáljon a menyasszonyi ruhával. Szín terén bátran válogathatunk, de a részletekre érdemes nagy hangsúlyt fektetnünk. A ruházat ünnepi kiegészítői a mellény, az ing és a nyakkendő, de számos más kiegészítővel is feldobhatjukk a vőlegény megjelenését.

A mai napig a szmoking az esküvő klasszikus férfiruházata, melyből a klasszikus fazon általában fekete, egysoros, hegyes- vagy sálgalléros, de manapság már rengeteg színben és változatban kapható. Ugyanakkor mi mindenkinek azt ajánljuk, hogy készíttesse saját méretére az esküvői szmokingját, hiszen egy “konfekciós” szmoking sosem fog annyira tökéletesen állni rajtunk, mint egy milimitérre pontosasan ránk varrt szmokingöltöny.

A klasszikus szmokinghoz csokornyakkendő és mellény dukál, de nagyon gyakori a sima nyakkendő is a vőlegényeken.

A legnépszerűbb színek az öltönynél, illetve a szmokingnál a sötétkék, a világosszürke, a grafitszürke és a fekete. Sok vőlegény dönt úgy, hogy színes inget visel hozzá a nagy napon, ám a legnépszerűbb még mindig a fehér és a krémszínű. Az elmúlt években hódítanak az öltönyöknél a fényes anyagok, és a slim fazonok, melyek nagyon közkedveltek a vőlegények körében.

Az alkalmi férfidivat királya a frakk, – melyet szintén méretre készítünk – ez az egyik legelegánsabb viselet. Kiegészítői a mellény, a frakk ing, a mandzsetta gombok, a fehér csokornyakkendő, a fekete lakkcipő és a fekete cilinder.
Fontosak a kiegészítők!

Ilyen az óra, a nyakkendő, a mandzsettagomb és a cipő.

A nyakkendő és a csokornyakkendő hagyományos színe a fekete, de teljesen elfogadott más színben is, sőt, akár színes formában is! Általában ennek a színét igazítják az esküvő kísérőszínéhez, így közkedvelt a rózsaszín, pink, sárga és kék változat is. A mellény színe általában megegyezik az öltöny vagy szmoking színével, de nagyon mutatósak az inggel harmonizáló fehér, bézs, vagy krémszínű darabok is. A vőlegény elegáns megjelenésének egyik alapdarabja a mandzsettagomb, melyből rengeteg típus közül válogathatunk.

Az öltöny vagy szmoking mellett a másik szembetűnő darab a vőlegényen a cipő. Nem mindegy, hogy milyen színű és formájú cipőre esik a választás, hiszen passzolnia kell az öltönyhöz, és az inghez is. Övből pedig érdemes egy keskeny, vagy közepes méretű darabot választanunk.

A vőlegény öltönye és ruházata harmonizáljon a menyasszony ruhájának színével. Milyen részletekre érdemes nagy hangsúlyt fektetni?
Válasz: A ruházat ünnepi kiegészítőire, mint például a mellény, az ing és a nyakkendő.

Melyek manapság a legdivatosabb színű és stílusú öltönyök?
Válasz: A legnépszerűbb színek: sötétkék, világosszürke, grafitszürke és fekete. Divatosak a fényes anyagokból készült slim stílusú öltönyök is.

Miből áll egy frakk megfelelő kiegészítőinek a csokraja?
Válasz: A frakk megfelelő kiegészítői: mellény, frakk ing, mandzsetta gombok, fehér csokornyakkendő, fekete lakkcipő és fekete cilinder.

hu_HUMagyar